gallery/logo sportief in beweging
gallery/Joggen tussen wandelen en hardlopen in 800-350

Joggen heeft dezelfde gezonde voordelen als wandelen. 

Wat nu als je sneller wilt dan wandelen, maar nog niet aan hardlopen toe bent? Of als je het hardlooptempo te hoog vindt? Dan is joggen iets voor jou! Joggen of trimmen wordt gezien als een trage vorm van hardlopen. Ofwel een specifieke vorm van hardlopen. Aan het eind van dit artikel begrijp je beter en is het duidelijker wat joggen omvat.

 

Joggen wat is dat nu precies?

 

Joggen of trimmen wordt gezien als een trage vorm van hardlopen. Ofwel een specifieke vorm van hardlopen.

 

Je kunt in diverse artikelen lezen dat als je minder dan 8 km per uur loopt dat je dan aan het joggen of trimmen bent.

 

Nu zal ik je vertellen dat bij mij 7 km per uur er al voor zorgde dat het zweet in mijn broek stond. Ik vond dat een aardig hoog tempo! Hoewel ik ook toegeef dat ik niet zo'n geweldige hardloper was.

 

Tussen wandelen en hardlopen in

 

Joggen is naar mijn mening lopen tussen wandelen en hardlopen in en voor eenieder is dat vaak een heel ander tempo. Dus als je gewoon lekker sportief wilt bewegen, loop dan fijn je eigen tempo! Het tempo waarin je rent, maakt weinig verschil: wie met 6 kilometer per uur jogt, boekt nagenoeg dezelfde gezondheidswinst als de hardloper die 13 kilometer per uur rent.

 

Dezelfde gezonde voordelen

 

Joggen heeft dezelfde gezonde voordelen als wandelen. Je kunt deze nog eens nalezen in mijn blog: Waarom is wandelen zo gezond 

 

Sportief joggen is dus ontspannen hardlopen. Als je het goed opbouwt, neemt je uithoudingsvermogen toe en kun je langer hetzelfde tempo volhouden. Het is een goede opstap naar hardlopen. Tenminste als je dat wilt.

 

Warming-up en Cooling down

 

Stap naar buiten en de wereld wordt je sportschool.

 

Maar voordat je met je training begint, adviseer ik je een warming-up te doen.

Ik ben geen voorstander van rekken en strekken.

 

Je hebt ze vast wel eens gezien: hardlopers die met een been op een (te) hoge afzetting hun spieren strekken. Erg professioneel maar om lekker te kunnen lopen of blessures te voorkomen, is het niet nodig.

Vijf minuten a tien minuten stevig wandelen en desnoods wat ontspanningsoefeningen

 

Je eerste stappen

 

Als je overweegt te gaan joggen kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om de eerste stap te zetten. Voor je hals over kop begint aan een trainingsschema kun je beter eerst stevig wandelen, zeker als je nooit veel hebt gesport of niet in vorm bent. Daarna kun je verder met stevig wandelen en zo nu en dan joggen. Staan er lantaarnpalen langs de weg of het wandel-fietspad? Wissel dan wandelen met joggen af. Vier lantaarnpalen wandelen en twee joggen enz. En bouw dan het joggen langzaam maar zeker op

.

Hoe kun je nou je conditie verbeteren?

 

Hoe werkt dat nu, je conditie verbeteren? Het basisprincipe is om je lichaam een belasting op te leggen die het niet gewend is, in dit geval joggen of hardlopen: zo prikkel je het om zich aan die nieuwe functie aan te passen. “Je lichaam kan zich verbazend goed en meer dan je denkt aanpassen, hoor. Tenminste op voorwaarde dat je die belasting heel langzaam en heel rustig opbouwt.

 

Te snel van start

 

Veel (beginnende) lopers willen te snel vooruitgang boeken en gaan te enthousiast van start. Ze rennen in een te snel tempo of doen te veel kilometers. Het resultaat: vermoeide spieren die onvoldoende recupereren, waardoor je conditie niet snel vooruitgaat. Of erger: overbelastingsblessures, zoals een peesontsteking, beenvliesontsteking of achillespeesletsel. 

 

Schema-tje?

 

Je start dan met een looptijd tussen de tien en dertig minuten totaal. Waarbij je bv. 3 x 2 minuten stevig wandelt en 4 x 1 minuut jogt afwisselt, enz.   Een paar weken van regelmatig dit schema aanhouden en je zult merken dat zowel het joggen als je uithoudingsvermogen dramatisch zal verbeteren.

 

Let op!

 

Toch is het niet altijd goed om een loopschema te gebruiken. Het gevaar bestaat namelijk dat je alleen maar bezig bent met het halen van de doelen van het schema, en je niet meer naar de signalen van je lichaam luistert. Daarnaast, wat voor de één een goed programma is, is voor de ander te langzaam of juist te snel. Als je jouw lichaam de opbouw laat bepalen, is de kans veel groter dat je het joggen op de lange duur volhoudt.

 

Het maakt niet uit of je loopt, jogt of een combinatie van die twee. Het belangrijkste is dat je jezelf went om regelmatig te gaan joggen. Twee tot drie keer per week gedurende ongeveer 30 minuten is een goede begin sessie.

 

Tot slot: 

 

Een korte training is beter dan helemaal niet lopen. Je doet het dan nog altijd beter dan degene die in zijn stoel is blijven zitten.

 

Succes!