gallery/logo sportief in beweging
gallery/Gezond bewegen wat is dat 800-350

Bewegen wordt steeds meer gezien en ervaren als medicijn. 

Waarom moet je regelmatig bewegen, waar is dat goed voor en waarom is het voor ons zo belangrijk? Wat is dat gezond en sportief bewegen? In dit blog beschrijf ik dat je door te bewegen aan je gezondheid werkt en fitter kunt worden. 

 

Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met gezond en sportief bewegen?

 

Gezond bewegen houdt in dat je dagelijks minimaal een half uur actief beweegt (bij voorkeur buiten) en dat minstens vijf dagen per week. Onder actief (sportief) bewegen worden vele vormen verstaan zoals; hardlopen, joggen, (stevig) doorwandelen, fietsen en zwemmen of sporten bij een sportclub of in de sportschool. Zelfs in de tuin werken helpt mee. Regelmatig bewegen maakt je gezonder, zowel lichamelijk als geestelijk.

 

Waarom is bewegen zo belangrijk?

 

Omdat we met z’n allen steeds meer een zittend bestaan leven! Heel veel mensen bewegen onvoldoende. Op het werk, maar ook thuis is zitten bijna vanzelfsprekend. En dat is een van de grootste risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaat ziekten.

 

Bewegen wordt steeds meer gezien en ervaren als medicijn tegen ziekten zoals diabetes 2, hart-, en vaatziekten, chronische vermoeidheid en Burn-out. Bewegen helpt om fysieke en mentale klachten te voorkomen en terug te dringen. 

 

In de televisie uitzending van Pauw op 13 november 2019 werd door Neuroloog Bas Bloem bevestigd dat uit onderzoek is gebleken dat sporten een positief effect heeft op de ziekte van Parkinson. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met Parkinson.

 

Trouwens... 

 

Ook voor mensen met een beperking, ouderen en alleenstaande ouderen is (sportief) bewegen dolle pret, het verbindt en verbroedert. Het levert met anderen een gevoel van saamhorigheid het schept "teamspirit" en onderling respect. Het is daarom van groot belang dat (sportief) bewegen voor iedereen toegankelijk is. 

 

Wie vaak sportief beweegt zit lekkerder in zijn vel. Door te bewegen word je gezonder, krijg je meer kracht, meer longcapaciteit, meer conditie en meer energie. Je staat steviger in het leven en voelt je sterk en fit.

 

Daar gaat sportief in beweging over.