gallery/Aan huis gekluisterd  Dit heb je nodig om fit te blijven 400-350

Aan huis gekluisterd? Dit heb je nodig om fit te blijven

Conditie training traplopen, zo blijf je fit!

Ben je aan huis gekluisterd en wil je toch fit blijven? Gebruik de trap! 

Heb je thuis een vaste trap? Dat is dan een uitstekend middel om je conditie en je immuunsysteem op peil te houden.  

Deze week heb ik gebruik gemaakt van ons “huis-fitnessapparaat” namelijk de TRAP.  En ik moet je zeggen dat traplopen viel niet echt mee. Ik heb behoorlijk lopen zweten en zat er aardig doorheen.

 

Traplopen is zwaar, je traint veel spieren

 

De trap op en neer lopen is echt een zware oefening. En geloof me, ook als je fit bent raak je snel buiten adem van traplopen. Dat is trouwens normaal. Je traint namelijk een grote groep spieren zoals been, buik- en bilspieren en tegelijk werk je ook nog aan je conditie. 

 

Iedere trede die je omhoog gaat moet je jezelf afzetten. Je moet bij elke stap je eigen gewicht tillen. Daarbij kom je een moment op slechts één been te staan.

 

Om balans te houden moeten je buikspieren corrigeren om zonder te vallen omhoog te komen. Dus niet zo gek dat je hartslag snel stijgt. Je raakt buiten adem en dat compenseer je door te hijgen. 

 

15 minuten traplopen blijkt gelijk te staan aan 30 minuten hardlopen.

 

Traplopen is voor bijna iedereen te doen. Voor zowel  jong als oud. Maar het is wel belangrijk dat je het rustig opbouwt. Dat je binnen je eigen grenzen blijft, want anders is het juist weer een aanslag op je afweersysteem. En uiteraard moet je wel een trap in huis hebben... 

 

Vooral voor ouderen is het zaak dat je het heel rustig begint. 

 

Intervaltraining

 

Ik gebruikte intervaltraining voor het traplopen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Intervaltraining is overigens ook ideaal wanneer je weinig tijd hebt om te sporten. (zie mijn artikel: Afvallen en een optimale vetverbranding?

 

We hebben in huis twee trappen en die gebruikte ik ook. Ik heb de intervaltimer van mijn mobiel op 3 minuten traplopen en 2 minuten rust gezet. (Deze tijd gebruikte ik om in een gewone pas op een vlakke vloer mijn hartslag te verlagen) In totaal heb ik vijf sessies van 5 minuten gedaan.

 

Dus vijf keer 3 minuten traplopen en vijf keer 2 minuten rustig bijkomen.

 

Waarschijnlijk heb ik of teveel gedaan of een te hoog tempo gehanteerd, want de volgende twee dagen had ik wel last van spierpijn. 

 

Ik raad je daarom aan als je begint met traplopen dit schema niet te gebruiken maar te beginnen met 2 minuten traplopen en 2 minuten rust. Is dit toch teveel voor je, verlaag dan je sessie of houdt meer rust.

 

Nog een paar tips

 

  • Trek goed schoeisel aan, bij voorkeur sportschoenen
  • Bouw je sessies langzaam op.
  • Als je bang bent dat je je evenwicht kwijt raakt, houdt dan de leuning vast.
  • Vooral bij vermoeidheid, kan je voet achter de trede blijven steken. Zorg er dus voor dat je je voeten goed optilt en ook weer midden op de trap zet. 

 

Dus ben je aan huis gekluisterd, gebruik de trap om fit te blijven. 

 

Succes.

 

Gepubliceerd:   Maart 2020

Laatste update: Maart 2020

 

Reageren op dit artikel >>

 

Lees ook:
gallery/Sportief bewegen volhouden 250-291